Medzinárodný menový fond rozhodne o pomoci Cypru v nasledujúcich týždňoch

25.03.2013 Celý región

Washington  (TASR) - Predstavenstvo Medzinárodného menového fondu (MMF) rozhodne o možnej finančnej pomoci Cypru v nasledujúcich týždňoch.
Informovala o tom dnes agentúra RTTNews s odvolaním sa na vyhlásenie generálnej riaditeľky fondu Christine Lagardeovej.
Ministri financií eurozóny v noci na dnes schválili záchranný plán pre Cyprus, vďaka ktorému sa ostrovný štát vyhne bankrotu. Plán počíta so zatvorením druhej najväčšej cyperskej banky Leiki, známej pod názvom Popular Bank, a tiež so spoluúčasťou veľkých klientov, akcionárov a majiteľov dlhopisov na záchrannom programe. Na rozdiel od predchádzajúceho návrhu sa však nebudú plošne zdaňovať všetky vklady v bankách, ale iba nezabezpečené vklady nad 100.000 eur.
"Tím odborníkov z MMF a ich európski partneri, ktorí sú už na Cypre, teraz dokončia technické detaily záchranného plánu," povedala Lagardeová. Dodala, že na základe týchto detailov potom predstavenstvo fondu rozhodne o finančnej pomoci Cypru.
Podľa šéfky MMF záchranný balík predstavuje trvalé a komplexné riešenie základných problémov Cypru a pomôže krajine dostať dlhy na udržateľnú úroveň.
Jeroen Dijsselbloem, šéf Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, odhaduje, že zdanenie nepoistených vkladov v banke Leiki nad 100.000 eur prinesie do záchranného programu zhruba 4,2 miliardy eur.
Medzinárodní veritelia poskytnú ostrovu úver vo výške 10 miliárd eur, ak Cyprus splní všetky podmienky. Jednou z nich je rozdelenie banky Leiki na zlú a dobrú banku. Dobrá banka sa presunie do Bank of Cyprus a zlá sa postupne zatvorí.
 

Vyberte región